ChatGPT

undraw onboarding o8mv

En guide til ChatGPT

ChatGPT er en såkaldt chatbot, som at du kan stille et spørgsmål, og så svarer den. Det er baseret på såkaldt “machinelearning”. Det vil sige at maskinen (softwaren/den kunstige intelligens ) oplærer sig selv.

Hvis den kan se at den ikke har givet det rette svar, så vil den søge videre efter informationer på internettet efter det rette svar.

På den måde minder den rigtig meget om det vi kender som søgemaskiner den dag i dag.

Forskellen på søgemaskiner og ChatGPT + flere andre tekniske områder angående ChatGPT er hvad den her guide vil lære dig om.

ChatGPT og søgemaskiner

ChatGPT og søgemaskiner er stort set det samme. Du spørger om noget, du får et svar og de informationer de baserer deres svar på er begge 2 taget fra information som at mennesker har lagt ud på internettet.

Med søgemaskinerne som Google , Bing, You.com og hvad de ellers hedder (der er mange søgemaskiner) kan du se hvem der er kilden i det de viser de hjemmesider som at de har taget informationen fra. Den information får du ikke her i januar 2023 hvor at den her guide er skrevet.

Det er jeg dog 100% sikker at de bliver tvunget til at skrive meget snart, da de bryder ophavsrettighederne til det content de bruger.

Søgemaskinerne giver dig også flere hundrede resultater at vælge fra, og flere forskellige vinkler på et svar. ChatGPT giver dig èn mulighed, og intet andet at vælge fra.

seo tekster

Er resultaterne korrekte i ChatGPT?

Der er mange eksempler på at ChatGPT tager fejl. Vi har skrevet en større guide til at du skal passe på med at tro på at ChatGPT resultaterne altid bare er korrekte. Den guide kan du læse her.

ChatGPT er stadig nyt, og det kan være det bliver helt anderledes bedre når at GPT-4 kommer her snart. Det er i hvert baseret på mange flere datapunkter.

Men pas nu med at få al din viden ét sted fra. Læs mere om dette i guiden jeg lige har linket til.

Endnu mere teknisk gennemgang af ChatGPT

ChatGPT, som lige har solgt cirka 50% af deres firma til Microsoft ejes af Openai. (Besøg dem og ChatGPT værktøjet her) er som sagt bygget op som en chatbot. Den mere tekniske forklaring kan ses på det her screenshot, som at jeg har taget fra deres egen hjemmeside.

Det viser processen hvormed at det starter med at indsamle data, så verificerer de data, filtrerer det, præsenterer det for brugeren og starter forfra igen, hvis det viser sig at svaret ikke var det rigtige.

Det er bygget op omkring straf/belønning systemet. Det som at det betyder er at et svar “vægtes” efter forskellige parametre i en algoritme. Hvis det viser sig at hele svaret er forkert, får det en masse minuspoint og fjernes som en svarmulighed.

Hvis det kun er en del af svaret af svaret der er forkert, så fratrækkes der kun nogle få minuspoint, og maskinen vil søge efter de dele af det forkerte der skal rettes.

På samme måde er det med de positive point. Hvis svaret hovedsageligt er forkert, men noget af indholdet er rigtigt, så markeres det rigtige indhold og kan bruges til at bygge et nyt svar op.

Kort sagt er det på nøjagtigt samme måde at søgemaskiner, og anden indsamling, filtrering og præsentation af data fungerer, og har gjort det i mange år.

chatgpt teknisk forklaring

Opsummering

Som det ses så er ChatGPT bygget op over samme principper som søgemaskiner er, og på samme måde som for eksempel Google Analytics er. Så det er på ingen måde en ny teknologi, og resultaterne er også dårligere end de forskellige søgemaskiner.

Men måden det bliver serveret på, som en chatbot, synes mange er rigtigt spændende.

Vi ser dog flere faldgruber end positive sider ved det. Så pas på med at brug det til områder hvor det er vigtigt for dig at du leder efter det rette svar.

Vi arbejder selv med kunstig intelligens i vores online marketing bureau her, så vi er absolut ikke teknologi-forskrækkede, og vi ser frem hvad ChatGPT vil kunne lave i fremtiden. Men her i januar 2023 er vi ikke så imponerede som andre der måske ikke er vant til at arbejde med den slags er.

Hvad er ChatGPT?

ChatGPT er en såkaldt chatbot som at du kan stille spørgsmål, og så svarer den dig. Den er baseret på noget der hedder “maskinlæring”, som handler om den oplærer sig selv, des klogere den bliver med tiden. Den lærer så at sige af en maskine, fremfor at lære af et menneske.

Kort fortalt kan det forklares ved at den indsamler informationer på internettet, og så prøver den at give det mest korrekte svar ud fra de oplysninger den har indsamlet, til det spørgsmål du har stillet den.

Hvis den så kan se at du ikke er tilfreds med svaret, ved at du for eksempel søger igen efter samme slags svar, så forstår den at der muligvis er noget den skal lære, for at give dig det rette svar.

Deraf kommer begrebet “maskinlæring”