undraw onboarding o8mv

Hvad er et sitemap ?

Et sitemap er en side på din hjemmeside som gør det nemmere for andre at finde ud af hvad der er af indhold på din hjemmeside.

Du kan bruge det til at give dine besøgende et overblik over alt de kan finde på din hjemmeside, og du kan bruge så at Google (og andre søgemaskiner) hurtigere kan “crawle” din hjemmeside og finde ud af hvad der er på den, så at de bedre, og hurtigere kan få dit indhold ind i deres søgemaskine.

Læs mere om crawling her.

XML eller HTML sitemap ? Få svaret her

I gamle dage indenfor SEO der lavede man udelukkende sitemaps i HTML, men de seneste 8-10 år er man begyndt næsten kun at lave dem i XML formatet.

Årsagen til dette er at når du skal tilføje dit sitemap i Google Search Console , så SKAL det være i XML formatet.

Det kan dog stadig rigtig godt betale sig at have et sitemap i BÅDE XML og HTML.

XML for at kunne tilføje det til Google Search Console, og HTML for at skabe et mere brugervenligt map som dine brugere kan bruge for at få et overblik over alle dine sider, men også lave et i HTML fordi at de crawlere der crawler nettet bedre kan lide at crawle et HTML map.

Crawlraten bliver højere når at du bruger et HTML map. Det vil sige at du får crawlet flere sider per gang crawleren kommer forbi.

Flere sider crawlet per gang, betyder hurtigere indeksering af dit content, og hurtigere indeksering af dit nye content, og dine rettelser i dit gamle content betyder hurtigere rankings.

Hurtigere rankings = hurtigere værdi af dit content.

Læs mere om crawling her

WordPress plugins til XML og HTML sitemaps

Som WordPress bureau laver vi udelukkende hjemmesider i WordPress selv (vi arbejder dog i alle slags CMS ‘er når at vi arbejder med SEO for vores klienter)

Vi kan anbefale du bruger det her WordPress plugin til dit XML sitemap, og det her WordPress plugin til dit HTML sitemap.

billede af et sitemap

Kan bedre intern linkning erstatte et sitemap?

Mikkel DeMib Svendsen fra Waimea skrev engang at:’

Brug af sitemap er et tegn på dovenskab

Mikkel DeMib Svendsen

Nu er det nogle år siden at jeg læste at han skrev dette så om han stadig vil stå på mål for den udtalelse ved jeg ikke. Men jeg er uenig.

Hans pointe er at han mente at vide at mange SEO konsulenter brugte sitemaps for at undgå såkaldte “orphaned pages” (altså sider uden et internt link). I stedet for at lave et relevant internt link, så var de åbenbart så dovne at de bare fik det ordnet med et sitemap.

For det første er det en lidt grov beskyldning, og for det andet har langt de fleste sider et internt link. Om det er fra menuen, fra en anden side, fra en blogoversigt eller andet, så er det der. Og om der så endelig skulle være en enkelt side som ikke har et naturligt internt link som en del af en onpage SEO optimering, så fred være med det om de så får det enkelte link fra et sitemap.

Det er stadig bedre end en orphaned page.

Konklusion

Et sitemap har som at du kan en del fordele:

  • Øgelse af crawlfrekvens på sideniveau
  • Mindskelse af crawlbudget
  • Eliminerer orphaned pages
  • Skaber bedre brugeroplevelse for brugerne af dit site

Så kom du roligt i gang med dette, men jeg vil stadig anbefale dig at sørge for at have din interne linkning på plads også, men det er mere med hensyn til topic clustering, som er en stor rankingfaktor hos Google.

Du kan se det sitemap vi selv har ved at klikke her

Hvad er et sitemap?

Kort fortalt så er et sitemap en side på din hjemmeside hvor at samtlige sider på din hjemmeside kan ses. Både af brugerne på din hjemmeside, men ikke mindst af de crawlers der crawler din hjemmeside for at se hvad den indeholder.

Læs guiden her nedenunder for bedre at kunne forstå hvad et sitemap er.

Hvordan laver man et sitemap?

Det er meget nemt at lave et sitemap. Du kan enten bruge et plugin, hvis du bruger WordPress, eller du kan bruge extensions hvis du bruger andre CMS’ er som Prestashop, Umbraco, Magento og så videre.

Du kan også lave det manuelt selv, men hvis du har mange tusinde sider på din hjemmeside bliver det hurtigt et kæmpe arbejde.

Dybest set skal du bare lave en side på din hjemmeside, hvor at du tilføjer et link for hver af dine sider. Dette er et sitemap “et kort over dine sider”.