SaaS

Hvad er SaaS ?

Saas er en forkortelse for “Software as a Service”, og det er som det beskriver et stykke software som du bruger som en service i din virksomhed.

Det kan være indenfor online marketing, det kan være den finansielle del af din virksom såsom bogholderi, det kan være kundeservice, det kan være dit CRM (Customer Relationship Management), det kan være indenfor HR (Human Resources) og det kan være noget du bruger i forbindelse med din hjemmeside i et CMS ( Content Management System).

Kort sagt finder du Software as a Service løsninger overalt i danske virksomheder den dag i dag. Og tallene stiger mere og mere.

En undersøgelse fra USA viser at i følge en HIMSS analyse er der i det amerikanske sundhedssystem 83% der bruger cloud services, der er 9% der planlægger at gøre det og der er 63% der decidereret ikke bare bruger cloud løsninger, men bruger deciderede SaaS løsninger. (en.wikipedia.org)

Gartner forudsiger i øvrigt en stigning i Saas markedet på 18% i 2021, så at det runder 1000 milliarder i omsætninger per år. Cloud computing generelt forventes at nå cirka 2000 milliarder i omsætning per år i 2021. (Flexera)

Hvordan fungerer en SaaS løsning så?

SaaS er som sagt en del af et større koncept der hedder “Cloud Computing”. Du kender det nok fra når du uploader noget i en “cloud”, så at det ligger på din harddisk. Google har en cloudløsning til opbevaring af data (Google Drive), Microsoft har en (OneDrive), der findes Dropbox og mange andre løsninger på den front.

En cloud er dybest set bare en server der står et andet sted, så at al din data, alle dine programmer og så videre ikke trækker ressourcer, og fylder op, på din computer. Ordet “cloud” bruger man for at signalere at det er noget der er “langt væk”.

Når man for eksempel skal bruge en SaaS løsning indenfor online marketing, er det typisk programmer som kræver mange ressourcer på din egen computer at drive. I OnlineMarketingBureauet.dk har vi cirka 30 forskellige SaaS løsninger lige fra marketing, til bogholderi og CRM løsninger ( Vi kan anbefale Hubspot som CRM). Hvis de allesammen skulle trækkes fra vores bærbare computere, ville det slet ikke kunne lade sig gøre.

Så derfor er SaaS løsninger smarte set fra brugerens vinkel.

Producenten har også en fordel af SaaS løsninger, da folk bliver ved med at betale til et fast abonnement hver måned. Et abonnement der måske ikke altid er pengene værd, men som man ikke kan leve uden.

Nogle forskellige områder som man skal lægge mærke til når man vil købe en SaaS løsning er:

  • Uptime (oppetid. Kan producenten bevise at deres servere i deres data center sjældent går ned? Prøv at Google andres erfaringer med det program du overvejer at købe. Hvis deres software har en dårlig uptime, og deres Customer Service (kundesupport) er dårlige til at svare hurtigt, mens du sidder og skal lave noget vigtigt arbejde, så skal du passe på.
  • Man kan også spørge om de har en offentlig tilgængelig Uptime Monitor, på den måde kan se deres historik på det område.
  • Data Security Hvor sikre er dine data? Kan du selv til enhver tid eksportere alle dine data, hvem har adgang til dine data og hvordan behandles de? (GDPR)
  • Backups Hvor ofte bliver der taget backups af dine data ? Og har du selv mulighed for det?
  • Web Hosting Hvor bliver dine data hostet? Er det hos firmaet selv, eller hos en 3 part?
  • Dashboard UI Et område som man hurtigt bliver opmærksom på som superbruger af SaaS løsninger er om ens dashboard har et godt UI (User Interface). Man har simpelthen ikke tid til at skulle klikke sig rundt for at finde de data man skal bruge. Så et godt dashboard, er et must.

Så SaaS løsninger fungerer altså så sådan at det er et software der ligger på en anden server, som du så køber adgang til på en abonnementsbasis. Og der er forskellige områder du skal overveje inden du køber dette software.

Prisen på SaaS

På nogle af de populære SaaS løsninger kan man se prisstigninger for tiden. Simpelthen fordi de ved de uundværlige, og fordi de ved de er så meget bedre end deres konkurrenter.

Der er dog begyndt at komme mere konkurrence på SaaS området. For eksempel kan man købe adgang en SaaS løsning resten af ens liv for cirka 4-600 kroner hos en tjeneste der hedder Appsumo.

Hos Appsumo er det oftest SaaS løsninger der er i beta, og det er derfor du kan få det billigere. Vi har sparet MANGE tusinde kroner på månedlige udgifter ved at købe software derfra. Ulempen er som sagt at man nogle gange køber noget software som ikke er modent, og andre gange køber man noget som aldrig rigtig bliver godt.

Så har man spildt en masse tid på at sætte sig ind i det, uden at få noget ud af det.

Du kan prøve Appsumo her.

7443 586344
7443

Hvis man dog har råd til at købe de dyreste løsninger fra starten af, så kan vi anbefale det. Her får du løsninger der er fuldt modne, med god support og som du ved hele tiden udvikler sig med de nyeste teknologier.

En liste over SaaS løsninger

Her finder du en liste over SaaS løsninger som vi anbefaler indenfor online marketing, FinTech (bogholder, revision med mere) og populære CRM’s og HR systemer.

Online marketing (dem her arbejder vi med stort set hver eneste dag):

Ahrefs, SurferSEO, Frase.io, Google Analytics, Google Ads, Facebook annoncering, Linkedin annoncering, Buzzsumo, Contentstudio, Hootsuite, Accuranker, Oviond, og WordPress hjemmesider.

CRM systemer og anden projektstyring

Hubspot, Salesforce, Trello og Google Calendar

FinTech – SaaS til bogholderi, økonomi med mere

Dinero (som er en betalt service, men hvor man starte med det som et gratis regnskabssystem), Roger.ai, Kontolink, netbank, Paypal, Stripe og diverse andre programmer der kører i baggrunden, som man ikke bruger som betalende kunde, men som bare får internettet til at virke.

Der findes også andre områder, såsom kundeserviceområdet, som tidligere nævnt. Her kan Hubspot også være gode, Intercom er populære, men der findes også et firma som Zendesk, som er startet op af danskere.

Live streaming er også et område i stor fremgang. Her kan vi anbefale et program der hedder Be.Live. Det er simpelt, nemt og til at betale. Og ikke mindst er deres uptime god. Der findes masser af løsninger indenfor live streaming, men det mange af dem falder på, er deres manglende uptime. Det er en af årsagerne til at et program som Zoom er så populært, det har en høj uptime. Det vil sige at du ikke bliver kastet af forbindelsen midt i et vigtigt videomøde.

Vi håber vores ordbogsindlæg her om SaaS har givet dig nogle gode svar.

Når du er kunde hos Online Marketing Bureauet ApS køber du også automatisk adgang til mange af de her systemer, da vi allerede har adgang til dem. Det er noget mange af vores klienter værdsætter.

Har du yderligere spørgsmål kan du kontakte os, eller du kan kontakte supporten hos nogle af de SaaS løsninger du måske er blevet interesseret i ved at læse den her guide.